15-07-2022

TOEIC, TOEFL, IELTS a další anglické diplomy: který si vybrat?

TOEIC, TOEFL, IELTS, Linguaskill nebo cambridgeský certifikát - o diplomy a certifikáty z angličtiny není nouze! Jak poznáte, který z nich je nejlepší, a jak si vybrat? Zde je podrobný přehled různých anglických certifikátů!

Jak si vybrat test z angličtiny?

Před přihlášením ke zkoušce je důležité znát své cíle a úroveň angličtiny. Některé diplomy mají různé cíle a hodnotí různé dovednosti. Jiné jsou vyžadovány přímo firmou nebo univerzitou, na kterou se chcete hlásit. Pokud například chcete studovat v zahraničí, je pro vás vhodnější zkouška TOEFL nebo IELTS, zatímco TOEIC je určen především pro ty, kteří chtějí v zahraničí pracovat.

TOEIC pro firmy

Zkouška TOEIC (Test of English for International Communication) byla vytvořena v roce 1979 a používá se především v profesní sféře, ačkoli některé školy mohou vyžadovat diplom TOEIC pro přijímací řízení, zejména technické nebo obchodní školy. Jedná se o test obecné angličtiny, který hodnotí jazykové dovednosti v odborném kontextu, aniž by byl příliš odborný.

TOEIC je platný dva roky.

TOEFL: pro vysokoškolské studium

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je test z angličtiny, který stejně jako TOEIC provádí společnost ETS GLOBAL. Účelem zkoušky TOEFL je prověřit jazykové dovednosti v univerzitním nebo akademickém kontextu. Mnoho zahraničních vzdělávacích institucí jej vyžaduje při náboru uchazečů. Ve Švýcarsku může být zkouška TOEFL vyžadována také k potvrzení úrovně studia nebo diplomu. Tento test hodnotí hlavní dovednosti v oblasti písemného a ústního porozumění a vyjadřování.

Zkouška TOEFL je platná dva roky.

IELTS: pro studium v zemích Commonwealthu

Zkouška IELTS (International English Language Testing System) byla vytvořena v roce 1989 a je uznávána jako jedna z hlavních zkoušek z angličtiny. Doporučuje se zejména těm, kteří chtějí nastoupit do školy ve Spojeném království a ve většině zemí Commonwealthu. Usnadňuje také získání práce v zemích, jako je Austrálie a Kanada. Tato zkouška je uznávána na univerzitách i v odborném světě.

Stejně jako TOEFL a TOEIC je IELTS platný dva roky. Jedná se také o velmi komplexní test, který hodnotí písemné a ústní dovednosti. Test je založen na skóre od 1 do 9 (1 znamená úroveň "uživatel bez znalostí" a 9 úroveň "uživatel expert").

Linguaskill: zjištění vaší úrovně

Linguaskill, dříve známý jako BULATS, je test vytvořený Cambridgeskou univerzitou. Jedná se o plně počítačovou certifikaci. Výhodou této zkoušky je její adaptivní obtížnost. Na konci testu obdržíte certifikát s uvedením vaší aktuální úrovně.

Mnoho univerzit a náborářů uznává Linguaskill jako doklad o vaší úrovni angličtiny. Stejně jako většina ostatních testů má platnost 2 roky.

Zkoušky Cambridge English

Univerzita v Cambridge také pořádá řadu jazykových testů. Existuje jich několik v závislosti na věku, specializaci a úrovni uchazeče. Cambridgeské zkoušky udělují diplomy na šesti úrovních Společného evropského referenčního rámce (SERR), které jsou klasifikovány od A1 do C2. Tyto testy hodnotí písemné i ústní dovednosti prostřednictvím počítačových nebo papírových testů, s výjimkou ústního projevu, který se hodnotí při osobním setkání s učitelem.

Na rozdíl od jiných absolventů nemá cambridgeská kvalifikace oficiální datum ukončení platnosti. Pokud však bylo osvědčení získáno před několika lety, můžete být požádáni o doklad o jazykové úrovni.

Nyní znáte hlavní diplomy a osvědčení a jejich charakteristiky! A abyste se mohli lépe připravit na zkoušky, neváhejte navštěvovat kurzy angličtiny!

Share this article on facebook , linkedin or tell a friend