09-04-2024

Staňte se profesionálním překladatelem angličtiny | Wall Street English Česká Republika

Jaká je práce překladatele?

Práce překladatele spočívá v transponování a vytvoření textu z jednoho jazyka do druhého. Překladatel je minimálně dvojjazyčný a umí se vyjadřovat ústně i písemně. Jazykový profesionál působí jako prostředník mezi lidmi, podniky, organizacemi, institucemi a dokonce i vládami.

Znalost odborné angličtiny je pro mezinárodní kariéru obrovskou výhodou, stejně jako mandarínština, což jsou dva nejpoužívanější jazyky na světě.

Úkoly překladatele jsou rozmanité. Před překladem jakéhokoli textu musí profesionál nejprve připravit: projednání s klientem nebo zaměstnavatelem k upřesnění projektu, poskytnutí potřebných dokumentů s přihlédnutím k očekávaným naračním prvkům. Sdělení nesmí být změněno ani přeměněno a překladatel musí vzít v úvahu možné jemnosti jazykových a kulturních rozdílů.

Poté přechází k překladu, přičemž bere v úvahu všechny konkrétní termíny a oblast použití (právo, medicína, finance, technologie atd.). Překladatel musí svou práci pečlivě korigovat, aby byla zajištěna přesnost, plynulost a jazyková přiměřenost.. Je povinen respektovat stanovené termíny, ale také hledat na trhu, aby rozvíjel svou klientelu.

Jaké vlastnosti musí mít překladatel?

Překladatel má nepopiratelné jazykové zkušenosti. Má rozsáhlé znalosti výchozích jazyků, které zahrnují nejen gramatiku a slovní zásobu, ale také idiomy a běžné výrazy.

Profesionál musí rozumět kulturním jemnostem, aby zajistil přesný a vhodný překlad. Schopnost provádět hloubkový výzkum s cílem porozumět konkrétním oblastem a používat správný technický jazyk je zásadní.

Přesný překlad vyžaduje pečlivou pozornost k detailům, aby nedošlo ke ztrátě významu.

Zvládnutí počítačově podporovaných překladatelských nástrojů je pro zvýšení efektivity stále důležitější. Překladatel musí být schopen zadat překlad pomocí počítače (textový editor) a musí ovládat terminologické databáze a software pro automatický překlad.

Jaké vzdělání byste měli absolvovat, abyste se stali překladateli?

Chcete-li se stát překladatelem v České Republice, je nutné absolvovat specifický kurz tím, že se připojíte na univerzitu, jako je FF UK (Ústav translatologie) nebo specializované kurzy v České Republice.

Bakalářské studium (BA) v oblasti vícejazyčné komunikace nebo bakalářský program

Bakalářský program trvá 3 roky a poskytuje studentům vícejazyčné vzdělání zahrnující překladatelství, jazyky a civilizaci, interkulturní komunikaci, IT a pracovní metody, odbornou komunikaci, jazykové technologie atd. Uchazeči musí strávit jeden semestr v zahraničí.

Magisterský nebo magisterský program (MA)

Magisterský program, který trvá jeden a půl nebo dva roky (v závislosti na počtu studovaných pasivních jazyků), umožňuje studentům specializovat se buď na :

  • magisterský obor překladatelství
  • magisterské studium v oblasti právního minima
  • magisterský obor konferenční tlumočení Po složení zkoušek získáte diplom překladatele, můžete však pokračovat ve studiu.

Jaké jsou kariérní příležitosti pro překladatele?

Profese překladatele nabízí řadu profesních příležitostí, což odráží rostoucí poptávku po mezikulturní komunikaci v mnoha oborech. Mnoho překladatelů se tak rozhodlo pracovat na volné noze, což jim umožňuje flexibilně řídit svůj rozvrh a spolupracovat s různými klienty.

Možností je také práce v překladatelské agentuře. Jazykoví odborníci se mohou účastnit projektů na různá témata a mohou spolupracovat s multidisciplinárním týmem. Nadnárodní společnosti (velké společnosti) často hledají vlastní překladatele, kteří by usnadnili komunikaci mezi různými dceřinými společnostmi a mezinárodními partnery.

Překladatelé mohou najít příležitosti ve vládních institucích, mezinárodních organizacích nebo nevládních organizacích a mohou se tak účastnit diplomatických, právních nebo humanitárních misí. To je případ OSN (OSN), která rekrutuje překladatele a tlumočníky prostřednictvím lingvistických soutěží.

Někteří překladatelé se specializují na oblast médií a vydavatelství, pracují na překladech knih, článků nebo scénářů pro film a televizi. Jiní se mohou stát odborníky specializací na obor, ve kterém překládají (věda, právo, finance atd.).

Existuje další školení ke zlepšení vaší odborné angličtiny?

Svou cestu překladatele je možné dokončit dalším školením. Wall Street English, mezinárodně uznávaná organizace, nabízí výuku odborné angličtiny na dálku kurzy obchodní angličtiny.

Pokračujte ve zdokonalování svých jazykových dovedností absolvováním kurzů angličtiny pro pokročilé a zůstaňte informováni o jazykovém vývoji.

Wall Street English nabízí pokročilé kurzy angličtiny, které zdokonalí vaše zvládnutí jazykových nuancí a rozvinou rozsáhlou profesionální slovní zásobu. Díky online výukové platformě můžete absolvovat kurzy na dálku, ať jste kdekoli a kdykoli chcete.

Naši učitelé, kteří jsou rodilí mluvčí, vás podporují během vašeho učení a pomáhají vám zdokonalit vaše jazykové dovednosti.

Kontaktujte přímo Wall Street English a zjistěte o vzdělávacích programech více, vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Share this article on facebook , linkedin or tell a friend