11-05-2022

Srovnání výsledků IELTS a TOEFL: co Vaše skóre vypovídá o Vaší úrovni angličtiny?

Jak porovnat skóre IELTS a TOEFL?

Psali jste test z angličtiny a chcete ho porovnat s výsledky jiného testu? Zde je klíč k porovnání výsledků IELTS a TOEFL!

Každý test z angličtiny hodnotí Vaše jazykové dovednosti velmi specifickým způsobem a má svůj vlastní bodovací systém. Tyto specifické systémy bodování testů ztěžují přesné porovnání výsledků dvou různých testů. Bohužel neexistuje žádná oficiální srovnávací tabulka určená k porovnávání Vašich výsledků, ale i přesto je možné určit, jaké úrovni angličtiny daný výsledek odpovídá a porovnat jej s ekvivalentním výsledkem v jiném testu.

Mějte však na paměti, že v jednom testu je možné získat skóre odpovídající nějaké konkrétní úrovni a v jiném testu skóre odpovídající nižší nebo vyšší úrovni. Je to proto, že podmínky, za kterých se testy skládají, specifičnost testů a struktura testu mohou ovlivnit výsledky, aniž by se úroveň Vaší angličtiny mezi absolvováním jednotlivých testů změnila.

Konverzní tabulka skóre TOEFL a IELTS

Porovnejte své výsledky IELTS a TOEFL pomocí níže uvedené tabulky a zhodnoťte svou úroveň angličtiny, přičemž mějte na paměti, že se jedná o odhad!

Upozornění: Systémy hodnocení obou testů se velmi liší. Test TOEFL se skládá ze 4 částí, z nichž každá je hodnocena 30 body. Výsledné skóre je součtem bodů získaných v jednotlivých částech, přičemž maximální počet bodů je 120. Skóre IELTS se pohybuje v rozmezí 0 až 9 bodů a je průměrem bodů, rovněž z 9, získaných ve 4 částech testu.

Skóre IELTS Skóre TOEFL Úroveň CECRL Popis
9.0 118-120 C2 Rodilý mluvčí
8.5 115-117 C2 Jazyková odbornost
8.0 110-114 C1 Pokročilý
7.5 102-109 C1 Pokročilý
7.0 94-101 C1 Pokročilý
6.5 79-93 B2 Středně pokročilý
6.0 60-78 B2 Středně pokročilý
5.5 46-59 B2 Mírně pokročilý
5.0 35-45 B1 Mírně pokročilý
4.5 32-34 B1 Základní znalost
0.0-4.0 0-31 A1-B1 Začátečníkt

Odráží výsledek 5,5 v testu IELTS dobrou úroveň angličtiny?

Získali jste v testu IELTS skóre 5.5 a chcete vědět, zda vypovídá o dobré úrovni angličtiny? Dle výše uvedené tabulky můžete zjistit své TOEFL skóre a také slovní hodnocení úrovně na které se nacházíte.

  • Výsledek IELTS 5,5 odpovídá výsledku TOEFL mezi 46 a 59 body.
  • Výsledek IELTS 5,5 obecně odráží mírně pokročilou úroveň angličtiny.

Jinými slovy, nebylo by správné říci, že se jedná o to nejlepší skóre, ale vše není ztraceno! Toto skóre odpovídá nižší úrovni B2, což zdaleka není špatná úroveň.

Abyste však byli schopni dorozumět se anglicky ve všech každodenních situacích, včetně pracovních, budete muset udělat určitý pokrok. To lze provést několika způsoby:

  • Zkoušku IELTS nebo TOEFL jste skládali proto, abyste zjistili svou úroveň angličtiny, a to bez konkrétního cíle: nemusíte zkoušku hned opakovat a můžete se rozhodnout pro výuku angličtiny přizpůsobenou Vaší úrovni, abyste si své znalosti upevnili.
  • Pokud jste si jeden z těchto dvou testů angličtiny dělali, abyste se dostali na zahraniční univerzitu, získali zaměstnání v zahraničí nebo požádali o vízum, vyberte si raději přípravné kurzy IELTS nebo TOEFL a zkuste štěstí a získejte skóre, které Vám otevře dveře do nejprestižnějších škol a firem!
Share this article on facebook , linkedin or tell a friend