07-02-2022

IELTS vs. Cambridge: rozdíly a podobnosti

Rozdíly a podobnosti mezi zkouškami Cambridge a IELTS English

Cambridgeské zkoušky a IELTS (International English Language Testing System) jsou dvě referenční zkoušky angličtiny. Mnoho studentů nebo mladých profesionálů se chce pokusit získat vzácný certifikát, který jim otevře dveře na prestižní univerzity, do škol a firem nebo jim umožní získat vízum pro cestu do anglicky mluvící země.

Co si však vybrat mezi nově přejmenovanou Cambridge English Qualifications a IELTS? Jak poznáte, který z nich je pro vás a vaše plány ten pravý? Abychom vám to objasnili, vysvětlujeme níže hlavní rozdíly mezi zkouškami Cambridge English a IELTS**.

Co mají zkoušky Cambridge a IELTS společného?

Než si řekneme, v čem se liší, uvedeme si některé podobnosti mezi cambridgeskými zkouškami a zkouškou IELTS:

  • Obě zkoušky jsou navrženy Cambridge Assessment English Department of the English University of Cambridge, ačkoli IELTS je výsledkem spolupráce mezi Cambridge, British Council a IDP Australia.
  • Obě hodnotí 4 hlavní jazykové dovednosti, a to mluvení, psaní, poslech a čtení.
  • Mají stejnou obtížnost.
  • Poplatky za oba systémy jsou rovnocenné, i když se mohou v jednotlivých zkušebních centrech mírně lišit.
  • Obě jsou uznávány většinou vysokoškolských institucí v České republice i v zahraničí.
  • Obě tyto zkoušky jsou přijímány imigračními úřady v anglicky mluvících zemích jako doklad o dostatečné úrovni angličtiny pro účely udělení víza.

Rozdíly mezi Cambridge English Qualifications a IELTS

Cambridge English Qualifications a IELTS samozřejmě zdaleka nejsou stejné zkoušky. Zde jsou hlavní rozdíly:

Rozdíl #1

IELTS je test a Cambridge English Qualifications je zkouška. V praxi to znamená, že IELTS se používá k určení úrovně angličtiny uchazeče, zatímco cambridgeské zkoušky slouží k ověření určité úrovně.

Cambridge English Qualifications je skupina několika zkoušek v závislosti na hodnocené úrovni od A2 do C2. Kandidát, který složí zkoušku B2 First, získá kvalifikaci C2 s doložkou nebo bez ní, nebo kvalifikaci nižší úrovně (B1) či vyšší úrovně (C1) v závislosti na výsledcích.

IELTS je jednotný test bez rozdílu úrovně. Úroveň uchazeče určuje výsledek získaný v testu. Například pro potvrzení úrovně B2 je třeba dosáhnout skóre mezi 5,5 a 6,0.

Rozdíl č. 2

Ne všechna testovací centra nabízejí obě certifikace.

Rozdíl 3

Platnost obou certifikátů se liší. Zatímco platnost IELTS je pouze 2 roky, platnost cambridgeských zkoušek není omezena. To je významná výhoda pro odborníky, kteří chtějí prokázat své jazykové znalosti v průběhu své kariéry.

Rozdíl 4

Cambridgeské zkoušky jsou také delší než zkoušky IELTS. IELTS trvá 2 hodiny a 40 minut, zatímco zkouška Cambridge English Qualifications trvá přibližně 2 až 4 hodiny (v závislosti na zvolené úrovni). Například zkouška A2 Key, dříve Cambridge English Key (KET), trvá přibližně 2 hodiny a zkouška C2 Proficiency, dříve Cambridge English: Proficiency (CPE), trvá přibližně 4 hodiny.

Chcete se připravit na některou z těchto zkoušek z angličtiny? Podívejte se na naše školení IELTS nebo příprava na Cambridge English.

Share this article on facebook , linkedin or tell a friend